Home

Koninginnecross: zon, regen en spektakel

Koninginnecross: zon, regen en spektakel Biddinghuizen - 5 mei 2003.  De traditionele opening van ondertussen het 31ste jaar van ACV de Flintstones is de cross op Koninginnedag. Met een record aantal inschrijvingen van bijna 280 was de organisatie zelfs genoodzaakt om mensen op een reservelijst te plaatsen.

Om 05.30 uur begonnen de eerste medewerkers zich te laten zien op het circuit van Van Werven in Biddinghuizen. Op deze manier had de organisatie nog 1 ½ uur de tijd om de laatste puntjes op de I te zetten voordat de eerste crossers zich aanmelden. De crossers stonden al om 07.00 uur voor de toegangshekken te wachten om een zo goed mogelijke plek in de pits te krijgen.

Drukte
Tussen 07.30 uur en het begin van de eerste manche (10.30 uur) is het altijd een drukte van jewelste. De auto’s worden afgeladen, trailers weggezet en coureurs en begeleider maken zich op voor “hun” eerste manche. Na de briefing van starter Ron Glasbergen kon om 10.30 uur de eerste manche van start.

Wennen
Om iedereen te laten wennen aan het spektakel, werd begonnen met de instapklasse, dit zijn standaard auto’s met een motorinhoud van maximaal 1400 CC. De minimum leeftijd bedraagt voor deze klasse 16 jaar.
Na de instapklasse volgden o.m. standaard > 1600 CC; standaard 1401 – 1600 CC en de vrije standaard. In deze klasse komt het motorgeweld altijd goed tot zijn recht. De Biddinghuizenaar Jennie Brandsma probeerde met zijn Audi S2 na 4 gestrande pogingen in de prijzen te vallen. Dit jaar is het hem eindelijk gelukt.

Beste damescross ooit
De damesklasse moest zelfs in twee manches gereden worden. Met een totaal aanbod van 30 auto’s was dit voor de dames de best bezochte cross ooit.

Na de dames werd het tijd voor het grote geweld. De sportklasse en de specials zorgen altijd voor het nodige spektakel. In deze klassen zijn de coureurs heer en meester in het gooi en smijtwerk en zeker in het nemen van de bochten. Vol gas wordt er gedrift en de kluiten klei vlogen de toeschouwers om de oren.

Weergoden
Zoals gebruikelijk kunnen de weergoden niet de gehele dag goed gezind zijn. De voorspelling van regen na 15.00 uur werd echter met 2 uurtjes vervroegd. Na wat miezeren kwamen de grotere druppels en uiteindelijk werd het een fikse bui. De goede en snelle baan werd in een mum van tijd omgetoverd tot een glibberige brei van klei. Voor de toeschouwers werd het spektakel alleen maar groter.

Probleem voor hobbyrijders
De “hobbyrijders” zonder noppenbanden zaten met een groot probleem. Gedoseerd gas geven was het sleutelwoord om bij de start weg te komen. De pirouettes waren van een hoog gehalte. Voor de coureur was het oppassen geblazen en voor de toeschouwer een genot om naar te kijken.

Weer droog
Tijdens de 3e manche werd het weer droog en kon redelijk gereden worden. Zeker nadat de vrije standaard, de sportklasse en de specials weer in actie waren gekomen. Door het vele motorvermogen en de juiste banden werd de baan in no time weer berijdbaar. Als toeschouwer moest je af en toe een stapje achteruit doen om niet onder de modder te komen.

Crazy
Voor de crazyklasse maakte het allemaal niet uit, of je zon of regen hebt zij zijn er voor de lol. Het nodige druk en trekwerk kwam er zoals altijd weer aan de pas. De geplaatste springschans werd veelvuldig gebruikt wat links en rechts nog wel eens een uitlaatje kostte.

Afvalrace
Als afsluiting werd er na de finale de afvalrace gereden. Het maakte hier niet uit hoe hard er gereden werd maar hoelang je op het circuit bleef rijden. Deze race werd na 10 minuten beslist. De winnaar Tom Peetoom was met zijn volkswagen Transporter de sterkste van allen.

Al met al kan er gezegd worden dat er in Biddinghuizen weer een geslaagde cross geweest is. Het bestuur van ACV de Flintstones wil hierbij een ieder hartelijk danken die zijn steentje heeft bijgedragen aan het mogelijk maken van deze cross.

Het bestuur nodigt nu al een ieder uit voor de tweede cross van dit jaar, (en deze is al) op 21 juni.

Klik hier voor de uitslagen

Bron: ACV De Flintstones

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Facebook Instagram Twitter
© 2024 Stichting De IJsvogel Biddinghuizen - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat