Home

Demonstratie menvereniging Flevoland op het evenemententerrein

Demonstratie menvereniging Flevoland op het evenemententerrein Biddinghuizen - 17 juni 2013.  Op zaterdag 22 juni geeft menvereniging Flevoland een demonstratie op het evenemententerrein. Deze demonstratie begint om 15.00 uur, na afloop van de binnenkomst van de fietsvierdaagse.

Bijna 25 jaar nadat Biddinghuizen haar eerste bewoners welkom heette, werd in Lelystad de Menvereniging Flevoland per notariële akte opgericht. Dit gebeurde naar aanleiding van de eerste Koetsentocht in het toen nog jonge Lelystad, op 24 juni 1988.

Alhoewel de vereniging officieel in de hoofdstad van Flevoland is gevestigd, mag je spreken van een vereniging die uitsluitend in Biddinghuizen actief is. Iedere woensdag laden de leden van de vereniging hun paard met koets in de daarvoor geschikte trailers en rijden naar de paardenhouderij van Jan en Ineke van den Heijkant aan de Alikruikweg om daar van een instructeur uit IJsselmuiden menles te krijgen.

Een aantal leden kan deze locatie met paard en koets bereiken, maar er zijn er ook die van bijna 30 kilometer afstand, deze lessen bezoeken.

In totaal zijn er 11 leden die in twee groepen les ontvangen in dressuur, vaardigheid en cross. Het gezelschap is erg divers, het jongste lid is 26 jaar en de oudste menner ontvangt al pensioen.

Graag zou de vereniging wat meer jonge, ( vrouwelijke) menners welkom heten. Gevreesd wordt dat met het toenemen van de jaren er een oude- mannenclub zal ontstaan.Vrijwel precies 25 jaar na oprichting draagt deze menvereniging haar steentje bij aan het 50-jarig bestaan van Biddinghuizen door het geven van een demonstratie Vaardigheid. Op het evenmententerrein zal een parcours worden uitgezet met 20 poorten. Deze worden gevormd door pionnen met daarop een bal. De afstand tussen de pionnen is slechts 25 cm meer dan de spoorbreedte van de marathonwagens waarmee wordt gereden. Enige stuurmanskunst van de koetsier en ervaren pony’s en paarden is dus wel een vereiste.

De poorten moeten in een vaste volgorde worden gepasseerd waarmee de pionnen met ballen niet mogen worden geraakt. Gebeurt dat wel dan levert een afgeworpen bal strafpunten op die worden vertaald naar tijdfouten. Om het nog spannender te maken moet het parcours in een zo snel mogelijke tijd worden gereden. Bij een foutloos gereden parcours is de snelste rijder winnaar.

Van de Menvereniging Flevoland zullen 6 aanspanningen een demonstratie geven, waarbij na een oefenronde, enkele mensen uit het publiek worden uitgenodigd om achterop de marathonwagens mee te rijden. Dit op aanwijzing van een ervaren groom. Dit is een hulpkoetsier die naast de verzorging van paard en koets als voornaamste taak heeft, de marathonwagen bij snel genomen bochten, overeind te houden.

De demonstratie vindt plaats op het evenemententerrein en begint om 15.00 uur, na afloop van binnenkomst van de fietsvierdaagse. De toegang is gratis.

Na afloop zal de menvereniging in besloten verband haar 25-jarig bestaan vieren met een barbecue op het terrein van één van de leden.

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Facebook Instagram Twitter
© 2024 Stichting De IJsvogel Biddinghuizen - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat