Home

Sinterklaasfeest krijgt roetveegpieten

Sinterklaasfeest krijgt roetveegpieten Biddinghuizen - 24 september 2020.  De organisaties van de sinterklaasfeesten in de gemeente Dronten (De IJsvogel, STADronten en De Klokbeker) hebben in overleg besloten op termijn af te stappen van zwarte piet.

De organisaties hebben na overleg met de burgemeester dit besluit genomen.

Verder werd er bekendgemaakt dat er dit jaar geen intocht gehouden gaat worden. In plaats daarvan maakt Sinterklaas een rondtocht door de straten.

De volledige verklaring
Gezamenlijke boodschap Sinterklaasfeest 2020
De stichtingen StaDronten, Klokbeker Swifterbant en De IJsvogel in Biddinghuizen organiseren al sinds jaar en dag het Sinterklaasfeest in de kernen van de gemeente Dronten. Elk jaar weer volgt hiervoor een voorbereiding van maanden en een tomeloze inzet van alle betrokken vrijwilligers. Ook in de gemeente Dronten zien en horen we de pietendiscussie. We zien de landelijke beweging van zwarte piet naar roetveegpiet en we zien tegelijkertijd ook de vele demonstraties, waaronder die van Black Lives Matter, die dit jaar ook in Dronten plaatsvond.

Vooropgesteld: in de gemeente Dronten geven we elkaar de ruimte om te zijn wie je bent, en maken we ons hard voor een inclusieve en toegankelijke samenleving. Een samenleving waarin álle mensen, jong en oud, met of zonder beperking, en onafhankelijk van culturele achtergrond, geslacht, leeftijd, geaardheid en talenten, meetellen en kunnen meedoen. We staan hierachter en dragen dit ook uit.

Daarbij past dat we met elkaar moeten en willen spreken over hoe we ons Sinterklaasfeest vormgeven, dit jaar en de komende jaren.

We begrijpen het maatschappelijke debat en daarmee ook de verschuiving van zwarte piet naar roetveegpiet en staan daar ook achter. Tegelijkertijd realiseren we ons dat binnen de kleine kernen in de gemeente, de vrijwilligers snel te herkennen zijn door hun kinderen, neefjes, nichtjes en buurtkinderen. En dat ze daarom veel waarde hechten aan het onherkenbaar zijn, op welke wijze dan ook.

Onze vrijwilligers zijn onmisbaar in onze samenleving. Zij dragen bij aan verbinding en we hebben veel waardering voor hun inzet. We zoeken naar een oplossing waarbij we recht doen aan alle partijen en tegelijkertijd realiseren we ons dat we nooit iedereen 100 procent tevreden kunnen stellen.

We roepen daarom ook op om juist op dit onderwerp elkaar de ruimte te geven. We geven elkaar de tijd om te groeien in deze beweging, zodat we over een jaar of drie de volledige overstap hebben gemaakt naar piet.

Jan Schuurhuis, Stichting De IJsvogel
Marian de Munnik, Stichting Klokbeker
Danielle Banis – de Iongh, Stichting STADronten
Burgemeester Jean Paul Gebben, gemeente Dronten


Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Facebook Instagram Twitter
© 2024 Stichting De IJsvogel Biddinghuizen - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat