Home

Stuurmanskunsten tijdens Koningscross

Stuurmanskunsten tijdens Koningscross Biddinghuizen - 5 mei 2016.  Een nieuw crossseizoen met nieuwe uitdagingen en kansen. Met deze gedachte reisden velen coureurs uit binnen- en buitenland af naar Biddinghuizen voor de Koningscross van ACV de Flintstones.

De organisatie stond dit jaar door de hevige regenval voor een grote uitdaging, maar dankzij de hulp van vele vrijwilligers kregen ze het voor elkaar om het Van Werven Circuit race-klaar te maken en de deelnemers en bezoekers een mooie dag te laten beleven.

Vakmanschap
Deze editie ging niet alleen om snelheid, maar voornamelijk om crossvakmanschap. De baan was door de zeer vettige klei erg zwaar, waarbij een tactische banden keuze zeer belangrijk was. Een noppenband slaat vast en de omtrek van de opgesneden winterband gelieve niet te groot om de motor toch in hoge toeren te krijgen. Later opschakelen tijdens de start en iedere manche weer de ideale lijn vinden. De stuurmanskunsten stonden ditmaal hoog in het vaandel. De combinatie met het goede weer maakte deze cross dan ook weer fantastisch.

Piek en Noome
De strijd in de Jeugdklasse ging tijdens de manches tussen Rick de Groot (Dronten) en Martin Piek (Biddinghuizen). Helaas kon Martin in de finale niet deelnemen door technische problemen en Rick wist na een sterk optreden de eerste prijs te pakken met zijn nieuw gebouwde Opel Corsa. Arnt van de Vosse (Dronten) pakte plek 2 met zijn Civic, op de voet gevolgd door de Suzuki Swift van Jacco van der Wal (Creil). Vierde werd Paul Hotsma uit Zeewolde en vijfde Sander Noome uit Biddinghuizen.Tot 1800
Een verrassende strijd was er in de Standaardklasse tot 1800cc. De manches kenden afwisselende winnaars en dit beloofde een mooie finale. De rivalen en tevens goede vrienden Daan Munster (Dronten), Marius Tinholt (Swifterbant) en Fons van Daele (Dronten) mochten de prijzen verdelen deze editie van de Koningscross. Daan wist na een mooie inhaalactie Marius voorbij te sturen naar plek 1, en Fons reed keurig en beheerst naar plek 3. Vierde werd Aart Blaauw (Doornspijk) en vijfde Kevin van der Broek (Nagele).

In de klasse Boven 1800cc was er dit jaar geen Flevolands podium. Goede stuurmanskunsten werden beloont door de eerste plaats voor Jeroen Bruinsma (Lemmer), de tweede plaats naar Eddy Korver (Baambrugge) en de derde plaats naar Robbert Wassenaar (Tjalleberd).

Toerwagens
De altijd snelle toerwagens waren dit jaar ook van de partij. Deze klasse ging ook dit keer met snelheid gepaard en de snelste uit het veld was Bryan Mulder (Bodegraven) op de voet gevolgd door Hendrikus Alkema (Baflo) en een derde plek van Mitchel Pepping uit Abcoude. Bij de kevers was de eer aan Niels Smal om de eerste plek op te eisen. Bij de specials was dit debutant Ronald Tinholt met zijn nieuw gebouwde sprinter.

Bij de fanatieke dames was het Kelly Timmer die met haar snelle Honda naar de eerste plek reed. Dit was een daverend succes vergeleken met de problematiek van vorig jaar. Kelly werd op de voet gevolgd door Janneke Vollebregt die wederom met haar rode Honda de tweede plek op het podium naar binnen sleepte. Ook werd het succes bij Marlous Doctor gevonden met een derde plek, die vorig jaar nog een lekke band reed in de laatste manche.

Van de Wiel vijfde; Piek tweede
Ook tijdens deze cross waren er weer meerdere funklassen die altijd zeer gewaardeerd worden door het publiek. De vele driewielers hadden het zwaar te verduren op de hobbelige baan, want het is al lastig om twee wielen aan de grond te houden. Biddinghuizenaar Sander van de Wiel wist plek 5 te bemachtigen en driewieler-debutant Ton Vollebregt (Heerde) reed met zijn halve Daihatsu Charade naar plek 4. Ton is al een oudgediende in de cross maar wist ondanks zijn vele ervaring zijn neefje Ard Munster (Dronten) niet van de eerste plek te onthouden. Pieter Piek (Biddinghuizen) werd bij zijn debuut tweede en Stefan Witkop (Swifterbant) derde. De gezamenlijke strijd tussen de Sierra duo's was weer fantastisch om te zien waarbij samenwerking centraal staat: eentje gas geven en de ander sturen. De hoogste trede werd beklommen door Robert Hasselman & Christiaan Schat, gevolgd door het koppel Richard Schat & Peggy Uitman en Rein Heijboer & Ward van Damme.

50 bangers
Tot slot waren de bangers dit jaar met maar liefst 50 grote en sterke auto's vertegenwoordigd. Het goedgevulde veld creëerde harde klappers, lange treintjes en toverde een Ford Mondeo om in een Ford Ka. Een wonderbaarlijke klasse waar coureurs het altijd voor elkaar krijgen om hun auto binnen korte tijd te repareren. De beste coureur van dit jaar was Richard Reitsma, tweede werd Niels Simons en derde Bert Venema. Het gaat bij de bangers niet alleen om auto's prakken, maar je kunt ook speciale prijzen pakken. De special awards gingen naar: Best Entertainer: Barteld Beishuizen, Best Wrecker: Thomas vd Lit, Biggest Wreck: Sjonnie Wouters, Best Tryer: Martijn vd Hoogen, Dipstick Award: Damon Osinga, Best Painted car: Bert Koezen en de I'm Okay Award: Danny Klijn

De organisatie van ACV de Flintstones bedankt alle medewerkers, coureurs en sponsoren voor hun belangrijke bijdrage. "Zonder deze enthousiaste mensen en bedrijven zou een cross organiseren niet mogelijk zijn!" Vol goede moed kijkt de organisatie uit naar de volgende cross op zaterdag 11 juni.

De Flintstones

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Facebook Instagram Twitter
© 2024 Stichting De IJsvogel Biddinghuizen - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat