Home

Klamer ATB Challenge 2012

Klamer ATB Challenge 2012 Biddinghuizen - 24 oktober 2012.  Zaterdag 6 Oktober werd, als onderdeel van de najaarsfeestweek, de tweede "Klamer ATB Challenge" gehouden in Biddinghuizen. De ATB Challenge, een mountainbike-wedstrijd die over een gevarieerd parcours gaat, werd georganiseerd door Stichting De IJsvogel en Klamer Fietsen in samenwerking met de "Kleidouwers" en "Twins fietsvrienden".

De organisatie had een anderhalve kilometer lang parcours uitgezet met daarin diverse uitdagende hindernissen. Omdat het najaarsfeest zich dit jaar concentreerde rond het Koetshuis, was deze ook in de route opgenomen, de fietsers gingen dwars door het Koetshuis. Het stuk zand achtergebleven na het slopen aan de woningen aan de Voor was ook onderdeel van het parcours. Daarnaast had de organisatie ook de oude ijsbaan bij de entree van het dorp in de route opgenomen, dit gedeelte bleek door de hevige regenval in de nacht ervoor een echte uitdaging waar menigeen zijn tanden op stuk zou bijten. Evenals vorig jaar was de vrachtwagen trailer onderdeel van het parcours en nog steeds een ware publiekstrekker.Valse start
Nadat ’s morgens tijdens de regen met diverse vrijwilligers het parcours uitgezet was, mochten vanaf 12:30 de fietsers het parcours op, ondertussen was het droog geworden en de zon ging schijnen. Tijdens het inrijden kwam Marc Custers ongelukkig terecht na het nemen van een hindernis. Na de aanvankelijke zorg over ernstig letsel, bleken de verwondingen gelukkig beperkt tot flinke schaafwonden en een gebroken middenhandsbeentje. Uiteraard voor Marc erg vervelend. Met enige vertraging in het tijdschema is de wedstrijd toen van start gegaan met het eerste onderdeel een persoonlijke tijdrit.Persoonlijke tijdrit
Voorafgaand aan de koppelwedstrijd gingen alle ingeschreven deelnemers om de minuut van start. Iedere deelnemer moest zelfstandig de route afleggen in een strijd tegen de klok. De daaruit volgende tijden vormden de basis voor de koppelkoers. De tijdrit werd gewonnen door Erik Schaap, hij noteerde over het parcours de snelste rondetijd.Kids race
Een nieuw onderdeel tijdens de ATB Challenge was dit jaar de Kids race. Geen echte race maar een moment waarop de jeugd de gelegenheid kreeg om over het parcours te fietsen, onder begeleiding van enkele ervaren fietsers en ouders. De kinderen genoten zichtbaar van het rijden door de vrachtwagen trailer terwijl hun ouders toekeken. Aan het einde deze race was er voor alle kinderen een leuke herinnering aan deze unieke ervaring. Tijdens de Kids race had de wedstrijdleiding zijn handen vol om de gereden tijden van de tijdrit te verwerken en daaruit koppels te vormen.

Koppelkoers
De tijdrit maakte het wedstrijdverloop van de koppelkoers op voorhand onvoorspelbaar wat ten goede kwam aan de spanning. Zeventien koppels gingen van start met een Le Mans start voor een wedstrijd over totaal zestien ronden per koppel. De fietsen veranderden gaandeweg de wedstrijd, behangen met grote hoeveelheden klei en gras op alle cruciale onderdelen van de fiets werd het fietsen van het parcours naarmate de wedstrijd vorderde steeds zwaarder. Een koppel viel uit vanwege materiaal pech maar alle overige koppels hebben de zestien rondes uiteindelijk afgelegd.

Hoewel het parcours nog geen twee kilometer lang was, bleek al snel dat het een slopend parcours was. Rijders kwamen hijgend binnen en vergaten in het begin regelmatig de bidon, die als een soort estafettestokje werd gebruikt, over te geven aan hun koppelgenoot. Tussen de rondes door kwam speaker Melle Klamer bij enkele renners vragen hoe het ging, dit terwijl de meeste nog op zoek waren naar lucht aan het eind van hun inspannende ronde.
Het fietsen door het Koetshuis was ook een bijzondere ervaring, de renners kwamen plotseling een gebouw binnen en moesten zich een weg banen door de sportzaal, kleedkamer en gangen van het Koetshuis. Voor het aanwezige publiek natuurlijk prachtig om te zien.Na afloop van de koppelkoers gingen de zes snelste koppels nogmaals van start voor de finaleronde over 4 rondes. Na een spannende strijd tussen twee koppels kwam uiteindelijk kwam het koppel John Wijnands en Bert Keek als winnaar over finish, daarbij Alfred van Luenen en Anton Schoot-Uiterkamp achter zich latend.

Volgend jaar 50 jaar Biddinghuizen
Na afloop van de wedstrijd waren de deelnemers vermoeid maar voldaan. Het was een prachtige wedstrijd met een uitdagend parcours. “Wat een variatie in het parcours op slechte anderhalve kilometer” aldus één van de deelnemers. Ook het publiek had zichtbaar genoten. Voor de organisatie genoeg reden om tevreden terug te kijken en zich te gaan richten op de Klamer ATB Challenge 2013. De versie van 2013 wordt groots aangepakt, mede vanwege het jubileum van ons dorp. Het wordt een evenement dat zich zal richten op deelnemers vanuit de 3 kernen in de gemeente.

Bedankt.
De organisatie wil de verkeersregelaars, EHBO Biddinghuizen, personeel van het Koetshuis, parcoursbouwers, fotograaf Wilco en Karin, en alle deelnemers bedanken voor hun inzet, zonder hun was dit mooie evenement niet mogelijk.

Organisatie Klamer ATB Challenge.

Foto's van de ATB Challenge gemaakt door Wilco Steeneveld

Foto's van de ATB Challenge gemaakt door Karin Schaap

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht
Facebook Twitter
© 2024 Stichting De IJsvogel Biddinghuizen - Realisatie: BHZNet.nl - Nieuws uit Biddinghuizen en Sybit | Software op Maat

Realisatie: Sybit - Software op Maat